W układzie współrzędnych \(\displaystyle{ OXY}\) narysować podany zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{\left( x,y\right):|x-2|+|y|=2 \right\} }\)
W jaki sposób można taki wykres narysować nie pomijając żadnego rozwiązania?
Próbowałem w ten sposób:
1. \(\displaystyle{ x-2\ge 0 \wedge y\ge0\\
x-2+y=2 \Rightarrow y=-x+4}\)
2. \(\displaystyle{ x-2\ge 0 \wedge y<0\\
x-2-y=2 \Rightarrow y=x-4}\)
3. \(\displaystyle{ x-2< 0 \wedge y\ge0\\
-x+2+y=2 \Rightarrow y=x}\)
4. \(\displaystyle{ x-2< 0 \wedge y<0\\
-x+2-y=2 \Rightarrow y=-x}\)
Uzyskałem 4 proste, ale nie potrafie to złączyć w całość tak jak wychodzi w
Faktycznie, teraz dostrzegam swój błąd zaczynałem rysować od \(\displaystyle{ x>0}\) i dlatego mi nie wychodziło bo jest \(\displaystyle{ x-2\ge0}\) czyli dla \(\displaystyle{ x\ge2}\) i wszystko jest zgadza.