Liczba liczb naturalnych mniejszych od danej liczby

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
degel123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 23 lis 2014, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 64 razy

Liczba liczb naturalnych mniejszych od danej liczby

Post autor: degel123 »

Cześć mam taki problem. Chciałbym za pomocą funkcji znać liczbę liczb naturalnych \(\displaystyle{ k}\) spełniająca taką nierówność: \(\displaystyle{ 2k\le n}\) i ustalić ją w zależności od \(\displaystyle{ n}\) lub w innym przypadku: liczbę liczb naturalnych mniejszych bądź równych liczbie \(\displaystyle{ \frac{-1+\sqrt{1+4n}}{2}}\). W pierwszym przypadku dobrą funkcją jest \(\displaystyle{ \left\lfloor{\frac{n}{2}}\right\rfloor,}\) ale pasuje mi mieć tą funkcję zapisaną inaczej żeby wstawić ją do szeregu i obliczyć jego zbieżność.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2019, o 11:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Liczba liczb naturalnych mniejszych od danej liczby

Post autor: bartek118 »

Podłoga zazwyczaj nie przeszkadza w sprawdzeniu zbieżności szeregu - łatwo ją ominąć np. poprzez kryterium porównawcze.
ODPOWIEDZ