Dziedzina funkcji liniowej

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Sh4d0w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 kwie 2019, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dziedzina funkcji liniowej

Post autor: Sh4d0w »

Witam, czy w wypadku wyznaczania dziedziny tej funkcji: \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3-x} + \frac{1}{ \sqrt{x+2} }}\)
trzeba brać pod uwagę przypadki z obu stron jednocześnie czy osobno?
Chodzi mi o to, czy przedział będzie taki: \(\displaystyle{ Df=(-2;+ \infty )}\) czy taki: \(\displaystyle{ Df=\left\langle 3;+ \infty )}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2019, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Co ten post ma wspólnego z funkcją liniową?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Dziedzina funkcji liniowej

Post autor: Premislav »

Ani jedno, ani drugie. Wszystkie wyrażenia muszą być dobrze określone, czyli nieujemne liczby pod pierwiastkami i żadnych zer w mianowniku, czyli
\(\displaystyle{ 3-x\ge 0 \wedge x+2>0}\). To Ci daje przedział \(\displaystyle{ (-2,3]}\).
Sh4d0w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 kwie 2019, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Dziedzina funkcji liniowej

Post autor: Sh4d0w »

Dzięki wielkie za szybką pomoc.
ODPOWIEDZ