Niech f(x)=ax^2+bx+5 . Dla jakich wartości a i b zachodzi tożsamość
f(x+1)− f(x)≡8x+3 ?
znam wyniki ale nie wiem jak do tego dojść... z góry dzięki za pomoc
tożsamości
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
tożsamości
\(\displaystyle{ a(x+1)^{2}+b(x+1)+5-ax^{2}-bx-5=8x+3\\
a(x^{2}+2x+1)+bx+b-ax^{2}-bx=8x+3\\
2ax+a+b=8x+3\\
2ax=8x\\
a+b=3}\)
\(\displaystyle{ a=4\\b=-1}\)
a(x^{2}+2x+1)+bx+b-ax^{2}-bx=8x+3\\
2ax+a+b=8x+3\\
2ax=8x\\
a+b=3}\)
\(\displaystyle{ a=4\\b=-1}\)