Witam. Jestem gimnazjalistką i mam do rozwiązania pewne zadanie, którego nie umien zrobić.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu go lub ewentualne wyjasnienie.
Oto zadanie:
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest ani rosnaca, ani malejaca, ani stała. Nie moze to być funkcja liniowa.
Z góry dziekuję...
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest...
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest...
Ostatnio zmieniony 5 paź 2007, o 17:37 przez Weriz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest...
Rozumiem, że przez ,,nie jest rosnąca ani malejąca" rozumiesz to, że nie jest ona rosnąca ani malejąca w swojej dziedzinie. Przykładem takiej funkcji jest \(\displaystyle{ y=x^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest...
Wystarczy narysować wykres funkcji, która jest rosnąca w jednym przedziale i malejąca w innym (nie w całej dziedzinie). np. sin x
Narysuj wyktes funkcji, która nie jest...
No dobrze.
Ale dlaczego ten wykres funkcji y=|x+1| jest odpowiedni do tego zadania.
Dlaczego ta funkcja nie jest stała, ani, rosnąca, ani malejąca?
Ale dlaczego ten wykres funkcji y=|x+1| jest odpowiedni do tego zadania.
Dlaczego ta funkcja nie jest stała, ani, rosnąca, ani malejąca?