Witam
Mam taką transmitancję
\(\displaystyle{ G(s) = \frac{s}{(s+1)(s+0,1)}}\) i muszę narysować jej transmitancję, a więc rozkładam na części
\(\displaystyle{ = s \cdot \frac{1}{s+1} \cdot \frac{1}{s+0,1}}\)
i nie wiem jak ten ostatni czynnik powinien wyglądać. W sensie jak zrobić żeby w liczniku była 1, a w mianowniku as+1, gdzie s to jakiś współczynnik. Czy powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{0,1s+1}}\)?
Pozdrawiam
Charakterystyka Bode'go
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Charakterystyka Bode'go
Rozkładamy transmitancję \(\displaystyle{ G(s)}\) na sumę ułamków prostych.
Podstawiamy w każdym z ułamków \(\displaystyle{ s := j\omega.}\)
Znajdujemy charakterystyki: amplitudową \(\displaystyle{ A(\omega),}\) i częstotliwościową \(\displaystyle{ \phi(\omega).}\)
Logarytmujemy logarytmem dziesiętnym \(\displaystyle{ A(\omega).}\)
Wykreślamy charakterystyki: \(\displaystyle{ L(\omega) = 20 log_{10}[A(\omega)] = 20\log_{10}|G(j\omega)|, \ \ \phi(\omega).}\)
Podstawiamy w każdym z ułamków \(\displaystyle{ s := j\omega.}\)
Znajdujemy charakterystyki: amplitudową \(\displaystyle{ A(\omega),}\) i częstotliwościową \(\displaystyle{ \phi(\omega).}\)
Logarytmujemy logarytmem dziesiętnym \(\displaystyle{ A(\omega).}\)
Wykreślamy charakterystyki: \(\displaystyle{ L(\omega) = 20 log_{10}[A(\omega)] = 20\log_{10}|G(j\omega)|, \ \ \phi(\omega).}\)