Własność/teet
Własność/teet
Potrzebuje pomocy. „Jeżeli \(\displaystyle{ f'(x_0)>0}\) , to funkcja\(\displaystyle{ f(x)}\) jest (wpisz słowo) w otoczeniu punktu \(\displaystyle{ x_0}\) .” Za pomoc dziękuję.
Własność/teet
Jeśli chcesz napisać rosnąca, to jest tu za mało założeń. Trzeba założyć jeszcze ciągłość pochodnej w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) . W sformułowaniu takim jak Twoje nie można niczego powiedzieć. Funkcja:
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}x+x^2\sin\dfrac{1}{x}&\text{dla }x\ne 0 \\ 0&\text{dla }x=0\end{cases}}\)
spełnia warunek \(\displaystyle{ f'(0)=1}\) , ale nie jest monotoniczna w żadnym otoczeniu zera.
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}x+x^2\sin\dfrac{1}{x}&\text{dla }x\ne 0 \\ 0&\text{dla }x=0\end{cases}}\)
spełnia warunek \(\displaystyle{ f'(0)=1}\) , ale nie jest monotoniczna w żadnym otoczeniu zera.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Własność/teet
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to, co napisał szw1710.Richard del Ferro pisze:Nie zgodzę się, bo aby policzyć pochodną funkcji musi ona z definicji być ciągła.
JK
Re: Własność/teet
To jest poprawna odpowiedź, ale mimo wszystko sądzę, że oczekiwana jest monotoniczność. Ciągłość, o czym nie muszę tu przekonywać, wynika z samej różniczkowalności, dodatniość pochodnej jest tu nadmiarowa. Osobiście pisząc taki egzamin spytałbym wykładowczy czy czasem nie chciał tu też założyć ciągłości pochodnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Własność/teet
Może być jeszcze gorzej - zadający problem nie zgłębil go wystarczajaco i za poprawną odpowiedź nie popartą przykładem możesz dostać pałę