Czym kierować się w tego typu zadaniach?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Czym kierować się w tego typu zadaniach?

Post autor: lolo666 »

Przerabiam Zbiór zadań z analizy matematycznej J.Banasia i często trafiam na zadania typu
Wyznaczyć \(\displaystyle{ f(\mathbb{R})}\)
O ile w zadaniach typu \(\displaystyle{ f(x)}\) to żaden problem, to tutaj nie za bardzo rozumiem. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji czy co innego?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2017, o 04:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
szw1710

Czym kierować się w tego typu zadaniach?

Post autor: szw1710 »

Tak, to zbiór wartości. Ogólnie \(\displaystyle{ f(A)=\{f(x):x\in A\}}\) nazywamy obrazem zbioru \(\displaystyle{ A}\) przez funkcję \(\displaystyle{ f}\). Np. dla \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) mamy \(\displaystyle{ f\bigl((-1,2]\bigr)=[0,4].}\)
ODPOWIEDZ