wykresy funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

wykresy funkcji

Post autor: Kocurka »

Wykaż, że wykresy funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{2-x}}\) i \(\displaystyle{ g(x)=\sqrt{2+x} -1}\) są przystające.

Z góry dziękuję =]
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wykresy funkcji

Post autor: Lorek »

Każdy z tych wykresów powstaje poprzez przekształcanie wykresu \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) - stosowanie translacji i symetrii osiowej, a ponieważ te przekształcenia są izometrią, to wykresy \(\displaystyle{ f(x),\; g(x)}\) są przystające.
ODPOWIEDZ