Witma wszystkich!
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) w następującej funkcji?
\(\displaystyle{ ax+b\sqrt{x}+c=0}\)
Michał
Miejsce zerowe funkcji z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Miejsce zerowe funkcji z pierwiastkiem
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 18:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Miejsce zerowe funkcji z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ a \cdot x+b \cdot \sqrt{x}+c=0}\)
\(\displaystyle{ b\sqrt{x}=-ax-c}\)
Podnosimy do kwadratu
\(\displaystyle{ b ^{2} x=(ax+c) ^{2}}\)
Porządkujemy i rozwiązujemy równanie kwadratowe.
Oczywiście musimy uwzględnić dziedzinę.
\(\displaystyle{ b\sqrt{x}=-ax-c}\)
Podnosimy do kwadratu
\(\displaystyle{ b ^{2} x=(ax+c) ^{2}}\)
Porządkujemy i rozwiązujemy równanie kwadratowe.
Oczywiście musimy uwzględnić dziedzinę.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy