Wyznacz druga współrzędną punktu, wiedząc, że należy on do wykresu podanej funkcji:
f(x)=4(x-1)(2+x)
Wyznacznik:
A=(x,1)
[ Dodano: 17 Września 2007, 17:18 ]
Proszę o pomoc
Wyznaczenie drugiej współrzędnej
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Wyznaczenie drugiej współrzędnej
A należy do wykresu funkcji f, więc f(x)=1:
\(\displaystyle{ 1=4(x-1)(2+x) \\ 4x^2+4x-9=0 \\ x=\frac{-4-4\sqrt{10}}{8} x=\frac{-4+4\sqrt{10}}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1=4(x-1)(2+x) \\ 4x^2+4x-9=0 \\ x=\frac{-4-4\sqrt{10}}{8} x=\frac{-4+4\sqrt{10}}{8}}\)