Przebieg zmiennosci funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Boran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 01:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 8 razy

Przebieg zmiennosci funkcji

Post autor: Boran »

Zbadac przebieg zmiennosci funkcji danej wzorem, z gory dziekuje za pomoc.



\(\displaystyle{ F(x)=\frac{x^{3}+2}{x^{2}+2x+2}}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Przebieg zmiennosci funkcji

Post autor: Lider_M »

Ale z czym masz dokładnie problem? Bo chyba nikt nie będzie odwalał wszystkiego za Ciebie (pochodna, znaki, ekstrema, granice, itd...)
Boran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 01:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 8 razy

Przebieg zmiennosci funkcji

Post autor: Boran »

Lider_M, OK, mam juz cale rozwiazanie: rosnaca dla \(\displaystyle{ x\subset (-1,1)}\), malejaca dla \(\displaystyle{ x\subset (-\infty,-2)\cup(-2,-1)\cup(1,\infty)}\). Takie rzeczy calkiem wylecialy mi z glowy od czasu matury, trzeba bylo sobie co nieco przypomniec. Oby wiecej takich zadan na egzaminach
ODPOWIEDZ