Jak się rozwiązuje równania potęgowe?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
joasia'
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 kwie 2007, o 16:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zza drzwi
Podziękował: 3 razy

Jak się rozwiązuje równania potęgowe?

Post autor: joasia' »

Chodzi mi bardziej o metodę, bo komputer rozwiązuje je bez problemu. Mam np. równanie \(\displaystyle{ 5x^2+x-8x\sqrt{x}+4\sqrt{x}-2=0}\) i nie wiem, jak wyliczyć x. Nie musicie tego liczyć, bo pewnie wyjdą jakieś głupie, nie warte zachodu liczby, ale chciałabym wiedzieć jak można rozwiązać takie coś na poziomie 3 kl. liceum. Co zrobić jak taka wyjdzie pochodna z której potem trzeba policzyć ekstrema?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Jak się rozwiązuje równania potęgowe?

Post autor: wb »

Wstaw za \(\displaystyle{ \sqrt x=t}\)
i otrzymasz:
\(\displaystyle{ 5t^4+t^2-8t^3+4t-2=0}\)
ODPOWIEDZ