Obraz funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto_R
- Podziękował: 1 raz
Obraz funkcji
Jak wyznaczyć obraz \(\displaystyle{ f(\mathbb{R}^2)}\) gdzie \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}^2}\)
\(\displaystyle{ f(x,y)=(e^{x+y}+e^{x-y},e^{x+y}-e^{x-y} )}\)
Trzeba rozwiązać układ równań ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} e^{x+y}+e^{x-y}=a \\ e^{x+y}-e^{x-y}=b \end{cases}}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b>0}\)? Ale wolfram nie wylicza niestety
\(\displaystyle{ f(x,y)=(e^{x+y}+e^{x-y},e^{x+y}-e^{x-y} )}\)
Trzeba rozwiązać układ równań ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} e^{x+y}+e^{x-y}=a \\ e^{x+y}-e^{x-y}=b \end{cases}}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b>0}\)? Ale wolfram nie wylicza niestety
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obraz funkcji
Pomnóż pierwsze równanie przez \(\displaystyle{ a}\), drugie przez \(\displaystyle{ b}\) i odejmij stronami.
Z czystej ciekawości: czemu zakładasz, że \(\displaystyle{ a,b>0}\) ?
Z czystej ciekawości: czemu zakładasz, że \(\displaystyle{ a,b>0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto_R
- Podziękował: 1 raz
Obraz funkcji
Faktycznie, druga współrzędna może być ujemna
\(\displaystyle{ (a-b)e^{x+y}+(a+b)e^{x-y}= a^2-b^2}\) I nie wiem jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ a,b}\)
\(\displaystyle{ (a-b)e^{x+y}+(a+b)e^{x-y}= a^2-b^2}\) I nie wiem jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ a,b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto_R
- Podziękował: 1 raz
Obraz funkcji
To teraz mam \(\displaystyle{ (a-b)e^{2y}=a+b}\)
Trzeba rozpatrywać przypadki gdy \(\displaystyle{ a=b}\) itd.?
Trzeba rozpatrywać przypadki gdy \(\displaystyle{ a=b}\) itd.?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obraz funkcji
Chyba nie. Jak popartzycz na ukłąd, to stwierdzisz jaka relacja musi zachodzić między \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Wymyśliłem prostszy sposób: rozwiąż ten ukłąd ze względu na \(\displaystyle{ e^{x+y}}\) i \(\displaystyle{ e^{x-y}}\).
Wymyśliłem prostszy sposób: rozwiąż ten ukłąd ze względu na \(\displaystyle{ e^{x+y}}\) i \(\displaystyle{ e^{x-y}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto_R
- Podziękował: 1 raz
Obraz funkcji
No to \(\displaystyle{ e^{x+y} =\frac{a+b}{2}}\) oraz
\(\displaystyle{ e^{x-y}= \frac{a-b}{2}}\)
\(\displaystyle{ e^{x-y}= \frac{a-b}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto_R
- Podziękował: 1 raz
Obraz funkcji
Gdy \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}>0}\) i \(\displaystyle{ ]\frac{a-b}{2}>0}\), czyli
\(\displaystyle{ a>-b}\) i \(\displaystyle{ a>b}\)
\(\displaystyle{ a>-b}\) i \(\displaystyle{ a>b}\)