Surjekcja funkcja dwóch zmiennych

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Eleonore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 paź 2015, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Miasto_R
Podziękował: 1 raz

Surjekcja funkcja dwóch zmiennych

Post autor: Eleonore »

Mam wykazać, że funkcja \(\displaystyle{ f :\mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}}\) dana wzorem
\(\displaystyle{ f(x,y)=2x^3-3x^2+2y^3+3y^2}\)

I to sprowadza się do rozwiązana równania
\(\displaystyle{ 2x^3-3x^2+2y^3+3y^2=a}\) jak takie coś rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2015, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Surjekcja funkcja dwóch zmiennych

Post autor: Jan Kraszewski »

Eleonore pisze:I to sprowadza się do rozwiązana równania
\(\displaystyle{ 2x^3-3x^2+2y^3+3y^2=a}\) jak takie coś rozwiązać?
Niekoniecznie. By uzasadnić surjektywność tej funkcji, nie trzeba niczego liczyć.

Ustal sobie np. \(\displaystyle{ y=0}\) i zobacz, co dostaniesz.

JK
ODPOWIEDZ