Parzystość i nieparzystość funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Mixder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2015, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: Mixder »

Zbadać parzystość i nieparzystość funkcji:
a) \(\displaystyle{ x \in [1,2] \rightarrow f(x) := 2^{2x} \sin (x ^{3} -3x+3)}\)
b) \(\displaystyle{ x \in [ \pi , - \pi] \rightarrow f(x) := x \cos (2x)}\)
c) \(\displaystyle{ x \in (-3,3) \rightarrow f(x) := 3 ^{x} + 3 ^{-x}}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2015, o 22:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: Althorion »

Jakieś próby własne? Gdzie się zacinasz? W przykładzie a) dobrze jest zacząć od przyjrzenia się dziedzinie, pozostałe są już raczej schematyczne.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34329
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Parzystość i nieparzystość funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

No cóż, dziedzina w b) też jest warta przyjrzenia się...

JK
ODPOWIEDZ