Ekstrema funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: Hondo »

Witam, mam pytanie czysto teoretyczne. Weźmy np. funkcję \(\displaystyle{ f \left( x \right) =x}\), gdzie jak wiadomo jest to funkcja liniowa. Wiadomo również, że dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) funkcja ta nie posiada, żadnych ekstremów, ale w momencie, gdy weźmiemy przedział dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0;4 \right\rangle}\) można powiedzieć, że funkcja w tym przedziale dla \(\displaystyle{ x=0}\) osiąga minimum, a dla \(\displaystyle{ x=4}\) maksimum?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 19:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: kammeleon18 »

Tak.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: Dilectus »

Nie minimum i maksimum, tylko najmniejszą i największą wartość. Pojęcia minimum i maksimum lokalnego nie należy mylić z pojęciem wartości najmniejszej i największej w danym przedziale.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: kammeleon18 »

Dilectus pisze:Nie minimum i maksimum, tylko najmniejszą i największą wartość. Pojęcia minimum i maksimum lokalnego nie należy mylić z pojęciem wartości najmniejszej i największej w danym przedziale.
Funkcja \(\displaystyle{ f(x):=x}\) określona na przedziale \(\displaystyle{ [0,4]}\) osiąga minimum i maksimum globalne w punktach \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 4}\).

Pojęcie minimum i maksimum ma różne znaczenia w zależność od tego czy dopiszemy, że jest lokalne, czy nie.

Hondo napisał "maksimum", "minimum", więc można założyć, że chodzi o globalne.
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: Hondo »

Chodzi o to, że mam do opisania podobną sytuację i jest ona analogiczna do tego przykładu. Chcę po prostu wiedzieć jakich słów mogę użyć, aby opisać te wartości.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: kammeleon18 »

Na przykład takich:
"Funkcja \(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR}\) dana wzorem \(\displaystyle{ f(x):=x}\) ma maksimum globalne na przedziale \(\displaystyle{ [0,4]}\). Maksimum to jest osiągane w punkcie \(\displaystyle{ 4}\).
ODPOWIEDZ