Wykres funckji
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 15 razy
Wykres funckji
Naszkicuj wykres funckji
\(\displaystyle{ y=x^{2}+|2x-2|\hbox}\)
Odczytaj zbiór wartości.
P.S. Od razu mówię, że w odpowiedziach jest Zb.w.:
\(\displaystyle{ y=x^{2}+|2x-2|\hbox}\)
Odczytaj zbiór wartości.
P.S. Od razu mówię, że w odpowiedziach jest Zb.w.:
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 15 razy
Wykres funckji
Dlaczego właśnie z tą jedynką???
I jakoś nie jest takie jasne.. Ja KOMPLETNIE nie wiem jak się do tego zabrać... Co najpierw rysować i wogóle... Podejrzewam, że najpierw funkcję \(\displaystyle{ x^{2}}\), ale co potem???
I jakoś nie jest takie jasne.. Ja KOMPLETNIE nie wiem jak się do tego zabrać... Co najpierw rysować i wogóle... Podejrzewam, że najpierw funkcję \(\displaystyle{ x^{2}}\), ale co potem???
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Wykres funckji
Dla
\(\displaystyle{ x\in(- ,1)}\)
funkcja jest postaci:
\(\displaystyle{ y=x^{2}-2x+2}\)
Dla
\(\displaystyle{ x\in)}\)
funkcja jest postaci:
\(\displaystyle{ y=x^{2}+2x-2}\)
i po prostu narysuj to w jednym układzie współrzędnych , najpierw jedną w podanym przedziale, następnie drugą w podanym dla niej przedziale.
\(\displaystyle{ x\in(- ,1)}\)
funkcja jest postaci:
\(\displaystyle{ y=x^{2}-2x+2}\)
Dla
\(\displaystyle{ x\in)}\)
funkcja jest postaci:
\(\displaystyle{ y=x^{2}+2x-2}\)
i po prostu narysuj to w jednym układzie współrzędnych , najpierw jedną w podanym przedziale, następnie drugą w podanym dla niej przedziale.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Wykres funckji
Zauważ ,ze te dwa wykresy łączą sie w punkcie x=1 i to właśnie dla x=1 funkcja przyjmuje wartość najmniejszą która wynosi y=1. Na rysunku to dokładnie widać
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 15 razy
Wykres funckji
Czyli tam gdzie się przecina to jest wartość najmniejsza?? Bo ja bym dała osobiście
Zb.w.:
Zb.w.:
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Wykres funckji
Zauważ ,ze rozbiliśmy tą funkcje na przypadki , żeby sie pozbyć wartości bezwzględnej.
Dla tej pierwszej funkcji w podanym przedziale najmniejszą wartością jest właśnie y=1 , czyli najniżej położonym punktem dla tego przypadku jest właśnie punkt o rzędnej y=1
Dla tej pierwszej funkcji w podanym przedziale najmniejszą wartością jest właśnie y=1 , czyli najniżej położonym punktem dla tego przypadku jest właśnie punkt o rzędnej y=1
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 15 razy
Wykres funckji
ahaaa.. już mi coś świta Tylko dlaczeo przy tej funkcji pierwszej jest x>1, a przy tej drugiej x
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Wykres funckji
poniewaz dla x>1 wyrazenie spod modulu przyjmuje wartosci dodatnie a dla x
Ostatnio zmieniony 10 maja 2007, o 12:56 przez setch, łącznie zmieniany 1 raz.