Wątpliwośc w monotoniczości
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 lis 2012, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Gora
- Podziękował: 1 raz
Wątpliwośc w monotoniczości
Witam,
mam funkcję \(\displaystyle{ f(x) = 3x^4-16x^3=1}\). Zbadałem jej monotoniczność za pomocą pochodnej i pierwiastki pochodnej wyszły mi: \(\displaystyle{ x=0}\) (dwukrotny) i \(\displaystyle{ x=4}\) (jednokrotny). Narysowałem przybliżony wykres tej funkcji i w 0 się odbija od osi, a w 4 przecina ją. Który zapis monotoniczności jest poprawny:
\(\displaystyle{ f(x)}\) maleje dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0) \cup (0,4)}\) czy \(\displaystyle{ f(x)}\) maleje dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,4)}\) . Ten pierwiastek dwukrotny \(\displaystyle{ x=0}\) sprawia ze mam wątpliwość, czy przedział można łączyć, czy nie. Z góry dziękuję za pomoc.
mam funkcję \(\displaystyle{ f(x) = 3x^4-16x^3=1}\). Zbadałem jej monotoniczność za pomocą pochodnej i pierwiastki pochodnej wyszły mi: \(\displaystyle{ x=0}\) (dwukrotny) i \(\displaystyle{ x=4}\) (jednokrotny). Narysowałem przybliżony wykres tej funkcji i w 0 się odbija od osi, a w 4 przecina ją. Który zapis monotoniczności jest poprawny:
\(\displaystyle{ f(x)}\) maleje dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0) \cup (0,4)}\) czy \(\displaystyle{ f(x)}\) maleje dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,4)}\) . Ten pierwiastek dwukrotny \(\displaystyle{ x=0}\) sprawia ze mam wątpliwość, czy przedział można łączyć, czy nie. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
Nie sprawdzam rachunków, jedynie odpowiadam na pytanie - jeśli w zerze jest pierwiastek, to rzecz jasna go pomijasz przy monotoniczności, gdyż tam funkcja nie rośnie ani nie maleje.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 lis 2012, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Gora
- Podziękował: 1 raz
Wątpliwośc w monotoniczości
na tyle na ile zrozumiałem, narysowałem też ta funkcję w programie i w \(\displaystyle{ x=0}\) jest punkt przegięcia. faktycznie jest ona w pobliżu zera prawie "płaska" czyli stała. Wobec tego zapis \(\displaystyle{ f(x)}\) maleje dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0) \cup (0,4)}\) będzie poprawny, bo funkcja dla \(\displaystyle{ x=0}\) jest stała i zero wywalamy z monotoniczności?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, o 17:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorksie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wątpliwośc w monotoniczości
Tak, pierwiastek dwukrotny jest punktem odbicia, tam funcja nie jest monotoniczna a przyjmuje okreslona wartosc: 0.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
A dlaczego ma pomijać? Nie pomijasz, funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^4-16x^3}\) jest malejąca w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty,4]}\).
cosinus90, funkcja w żadnym punkcie ani nie rośnie, ani nie maleje. Monotoniczności nie bada się w punkcie!
JK
cosinus90, funkcja w żadnym punkcie ani nie rośnie, ani nie maleje. Monotoniczności nie bada się w punkcie!
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 12 lis 2012, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Gora
- Podziękował: 1 raz
Wątpliwośc w monotoniczości
Jan Kraszewski, czyli jak rozwiązanie pochodnej jest pierwiastkiem 2krotnym, to nie ma znaczenia dla monotoniczności? więc prawidłowo będzie \(\displaystyle{ f(x)}\) jest malejąca dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;4)}\) i to zero zawiera sie w tym przedziale? czy mam "wywalić" zero z monotoniczności malejącej?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
A wiesz, co to jest monotoniczność? Pochodna tylko pomaga w wyznaczaniu przedziałów monotoniczności. A Twoje pytanie wyraźnie wskazuje, że nie bardzo rozumiesz istotę tego pojęcia.
Funkcja, którą podałeś, jest malejąca dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 4]}\) (nie wiem, dlaczego rezygnujesz z \(\displaystyle{ 4}\)).
JK
Funkcja, którą podałeś, jest malejąca dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 4]}\) (nie wiem, dlaczego rezygnujesz z \(\displaystyle{ 4}\)).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
No właśnie. Stosując tę definicję nie powinno być wątpliwości, na jakim przedziale rozpatrywana funkcja jest malejąca.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 lip 2014, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Wątpliwośc w monotoniczości
Może nie powinienem odkopywać tego tematu, ale trafiłem na niego przypadkowo a moja odpowiedź jest związana z poprzednim postem Jan Kraszewski.
Wyżej napisał Pan:
Jednak niżej sam popełnia Pan ten błąd.
Funkcja jest malejąca na przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 4]}\).
Wyżej napisał Pan:
Jak najbardziej się z tym zgadzam i sam staram się ludziom wybić z głowy ten głupi błąd.Jan Kraszewski pisze:funkcja w żadnym punkcie ani nie rośnie, ani nie maleje. Monotoniczności nie bada się w punkcie!
Jednak niżej sam popełnia Pan ten błąd.
Funkcja nie jest malejąca dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 4]}\) (bo to sugeruje, że w każdym z tych punktów maleje).Jan Kraszewski pisze: Funkcja, którą podałeś, jest malejąca dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 4]}\) (nie wiem, dlaczego rezygnujesz z \(\displaystyle{ 4}\)).
JK
Funkcja jest malejąca na przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 4]}\).
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
Tak, oczywiście.piobury pisze:Funkcja nie jest malejąca dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty, 4]}\) (bo to sugeruje, że w każdym z tych punktów maleje).
Funkcja jest malejąca na przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 4]}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wątpliwośc w monotoniczości
Niedawno miałam podobne wątpliwości dotyczące monotoniczności funkcji kwadratowej.
Domykać przedział w odciętej wierzchołka czy nie.
Pojawiły się dwie wersje odpowiedzi:
1. domykać, jak w poleceniu jest "podaj maksymalne przedziały monotoniczności"
2. nie domykać, jak w poleceniu nie ma "maksymalne"
Z tego co pamiętam kilkadziesiąt lat temu pojęcie "maksymalne przedziały" w ogóle nie występowały.
Podobno egzaminatorzy uznają obie odpowiedzi jako poprawne.
Domykać przedział w odciętej wierzchołka czy nie.
Pojawiły się dwie wersje odpowiedzi:
1. domykać, jak w poleceniu jest "podaj maksymalne przedziały monotoniczności"
2. nie domykać, jak w poleceniu nie ma "maksymalne"
Z tego co pamiętam kilkadziesiąt lat temu pojęcie "maksymalne przedziały" w ogóle nie występowały.
Podobno egzaminatorzy uznają obie odpowiedzi jako poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wątpliwośc w monotoniczości
Pisałem o tym wielokrotnie.
,,Maksymalne" pojawiły się aby wyeliminować odpowiedzi zawierające kawałek przedziału.
[edit] 258835.htm
,,Maksymalne" pojawiły się aby wyeliminować odpowiedzi zawierające kawałek przedziału.
[edit] 258835.htm