Witam przy analizowaniu kroków mwtody siecznych natknełam się na dwa wzory i chcialabym zapytać się skąd się wieły i jak ewentualnie mozna je wyprowadzić. Moim zadaniem jest znależnienie punktu przecięcia odcinka \(\displaystyle{ AB}\) z osią \(\displaystyle{ OX}\) i tu pojawiają sie 2 wzory:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{Q'(x^{k}_{2})-Q'(x^{k}_{1})}{x^{k}_{2}-x^{k}_{1}}}\)
natępnie drugi wzór:
\(\displaystyle{ x^{k}_{m}=x^{k}_{2}- \frac{Q'(x^{k}_{2})}{\tg \alpha }}\)
Proszę o pomoc.
Metoda siecznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 29 maja 2011, o 14:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 3 razy
Metoda siecznych.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.