Udowodnić okresowość
Udowodnić okresowość
Udowodnić, że jeżeli liczba p jest okresem (niekoniecznie podstawowym) funkcji f, to dla każdego \(\displaystyle{ k\in N}\) liczba \(\displaystyle{ k \cdot p}\) jest także okresem tej funkcji.
mam pytanie do powyższego czy wystarczy jak napiszę, że np. jeżeli funkcja \(\displaystyle{ y=sin x}\) jest okresowa i jej okres podstawowy wynosi 2pi to każda liczba 2pi \(\displaystyle{ \cdot}\)k jest także okresem tej funkcji?
nie wiem jak mam do tego podejść jak niby mam to przedstawić przecież to jest oczywiste, wynika to definicji...
mam pytanie do powyższego czy wystarczy jak napiszę, że np. jeżeli funkcja \(\displaystyle{ y=sin x}\) jest okresowa i jej okres podstawowy wynosi 2pi to każda liczba 2pi \(\displaystyle{ \cdot}\)k jest także okresem tej funkcji?
nie wiem jak mam do tego podejść jak niby mam to przedstawić przecież to jest oczywiste, wynika to definicji...
Ostatnio zmieniony 8 sie 2011, o 19:19 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Udowodnić okresowość
Nie. To, co Ty chcesz zrobić, to podanie przykładu. Przykład nie jest dowodem.
Ja bym zastosował indukcję. Choć faktycznie jest to elementarne twierdzenie.
Ja bym zastosował indukcję. Choć faktycznie jest to elementarne twierdzenie.
Udowodnić okresowość
Przepraszam ale nie potrafię korzystać jeszcze z indukcji matematycznej... nie ma innego sposobu ?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Udowodnić okresowość
Nic, co mi przychodzi do głowy, nie jest prostsze od indukcji. Jesteś pewien, że nie chcesz się jej nauczyć? Ogarnięcie podstaw wcale nie jest trudne.
Udowodnić okresowość
Nauczyć się oczywiście że chcę i zrobię to natomiast indukcję mam w planach razem z ciągami
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Udowodnić okresowość
A jakby napisać coś takiego.
Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie naszą funkcją, a \(\displaystyle{ T}\) jej okresem. Mamy udowodnić, że z:
\(\displaystyle{ f(x + T) = f(x)}\) wynika \(\displaystyle{ f(x + kT) = f(x)}\).
Jednak możemy zapisać:
\(\displaystyle{ f(x + kT) = f([x + (k-1)T] + T) = f(x + (k-1)T)}\)
\(\displaystyle{ f(x + (k-1)T) = f([x + (k-2)T] + T) = f(x + (k-2)T)}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ f(x + T) = f(x)}\).
Oczywiście skoro k jest naturalne, to proces się zakończy (dokładnie po k-tej równości) To takie trochę świadome ominięcie indukcji, ale ważne że działa
Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie naszą funkcją, a \(\displaystyle{ T}\) jej okresem. Mamy udowodnić, że z:
\(\displaystyle{ f(x + T) = f(x)}\) wynika \(\displaystyle{ f(x + kT) = f(x)}\).
Jednak możemy zapisać:
\(\displaystyle{ f(x + kT) = f([x + (k-1)T] + T) = f(x + (k-1)T)}\)
\(\displaystyle{ f(x + (k-1)T) = f([x + (k-2)T] + T) = f(x + (k-2)T)}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ f(x + T) = f(x)}\).
Oczywiście skoro k jest naturalne, to proces się zakończy (dokładnie po k-tej równości) To takie trochę świadome ominięcie indukcji, ale ważne że działa
Ostatnio zmieniony 8 sie 2011, o 21:07 przez Marcinek665, łącznie zmieniany 1 raz.
Udowodnić okresowość
co się stało z T?Marcinek665 pisze: \(\displaystyle{ f(x + kT) = f([x + (k-1)T] + T) = f(x + (k-1)T)}\)
może dlatego tego nie rozumiem...-- 8 sierpnia 2011, 20:42 --to też jest chyba już zbędne ? wychodzisz z jednej równości aby dowieść tę samą równość?Althorion pisze:Jak dla mnie to to się praktycznie od indukcji nie różni.
Marcinek665 pisze: \(\displaystyle{ f(x + (k-1)T) = f([x + (k-2)T] + T) = f(x + (k-1)T)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy