prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: bliznieta07129 »

Dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu \(\displaystyle{ y =-x + m}\) i hiperbola o równaniu \(\displaystyle{ y = \frac{1+2x}{x}}\) mają dokładnie jeden punkt wspólny?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, o 17:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: miodzio1988 »

Odpowiednią równość musisz rozwiązać. Jaką?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: bliznieta07129 »

\(\displaystyle{ -x+m= \frac{1+2x}{x}}\) ? tylko że tutaj nadal mam dwie niewiadome...
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: aalmond »

nadal mam dwie niewiadome...
Tak, ale jedna z tych niewiadomych jest parametrem. Uporządkuj teraz tę równość.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: bliznieta07129 »

\(\displaystyle{ -x ^{2} +(m-2)x-1=0}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: aalmond »

Dobrze.
... mają dokładnie jeden punkt wspólny
Co to znaczy w kontekście równania kwadratowego?
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: bliznieta07129 »

delta równa zero
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

prosta i hiperbola mają punkt wspólny

Post autor: aalmond »

Dobrze. Zastosuj to.
ODPOWIEDZ