Witam.
Jak narysować wykres takiej oto funkcji:
\(\displaystyle{ y=\frac{|x+2|-1}{2|x+3|-4}}\)
Wykres funkcji z wartością bezwzględną.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wykres funkcji z wartością bezwzględną.
Rozpatrz trzy przypadki :
1.\(\displaystyle{ x \in (-\infty,-3)}\)
2.\(\displaystyle{ x \in <-3,-2)}\)
3.\(\displaystyle{ x \in <-2,+\infty)}\)
1.\(\displaystyle{ x \in (-\infty,-3)}\)
2.\(\displaystyle{ x \in <-3,-2)}\)
3.\(\displaystyle{ x \in <-2,+\infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Wykres funkcji z wartością bezwzględną.
To akurat wiem, ale np. dla pierwszego przypadku wychodzi takie coś:
\(\displaystyle{ y= \frac{-x-3}{-2x-10}}\) i jak takie coś narysować ?
\(\displaystyle{ y= \frac{-x-3}{-2x-10}}\) i jak takie coś narysować ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Wykres funkcji z wartością bezwzględną.
To jest zwykła funkcja homograficzna bodajże, najlepiej zrob jakąś tabelke i podstaw wartości, tylko ten wykres taki krzywy trochę wyjdzie, że takie łuki będą zamiast normalnej lini.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Wykres funkcji z wartością bezwzględną.
\(\displaystyle{ y= \frac{-x-3}{-2x-10} = \frac{1}{2} \left(\frac{x+3}{x+5} \right) =\frac{1}{2} \left(\frac{x+5}{x+5} - \frac{2}{x+5} \right) =\frac{1}{2} \left( 1 - \frac{2}{x+5} \right)=\frac{1}{2}- \frac{1}{x+5}}\)
Masz na tacy funkcję do narysowania teraz.
Masz na tacy funkcję do narysowania teraz.