jak znalezc i narysowac dziedziny takich funkcji?
b) \(\displaystyle{ f(x,y)=arcsin \frac{x}{y}}\)
c) \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{(x-2)(y+1)}}\)
d) \(\displaystyle{ f(x,y,z)= \sqrt[4]{xyz}}\)
Dziedzina i wykres funkcji wielu zmiennych
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dziedzina i wykres funkcji wielu zmiennych
Dziedziną jest
b) cała płaszczyzna bez prostej y = 0.
C) cała płaszczyzna bez sumy prostych x = 2, y = -1
d) Ma być \(\displaystyle{ xyz \ge 0.}\) dziedziną jeat suma rozwiązań układu czterech nierówności
\(\displaystyle{ \left( x \ge 0 \wedge y \ge 0 \wedge z \ge 0\right), \ \left( x < 0 \wedge y < 0 \wedge z \ge 0\right), \ \left( x < 0 \wedge y \ge 0 \wedge z < 0\right), \ \left( x \ge 0 \wedge y < 0 \wedge z < 0\right).}\)
b) cała płaszczyzna bez prostej y = 0.
C) cała płaszczyzna bez sumy prostych x = 2, y = -1
d) Ma być \(\displaystyle{ xyz \ge 0.}\) dziedziną jeat suma rozwiązań układu czterech nierówności
\(\displaystyle{ \left( x \ge 0 \wedge y \ge 0 \wedge z \ge 0\right), \ \left( x < 0 \wedge y < 0 \wedge z \ge 0\right), \ \left( x < 0 \wedge y \ge 0 \wedge z < 0\right), \ \left( x \ge 0 \wedge y < 0 \wedge z < 0\right).}\)