\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3}x ^{3}+ \frac{9}{x}}\) \(\displaystyle{ x \in <1,3>}\)
\(\displaystyle{ K \in \left\{ 1;\right3\} \cup \left\{ x \in (1;3):x ^{2}- \frac{9}{x ^{2} }=0\right.\}}\)
doliczyłem dotad i stop, nie jestem pewny czy pochodna dobrze policzylem.
Mógłby ktos zrobic to zadanie cale.?
wyznaczyc wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
wyznaczyc wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji.
Mi wyszło:
maksimum lokalne w 1 i 3, minimum lokalne w \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Pochodna jest ok
przyrównaj ją do 0 i jazda
maksimum lokalne w 1 i 3, minimum lokalne w \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Pochodna jest ok
przyrównaj ją do 0 i jazda
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LUBLIN
- Podziękował: 2 razy
wyznaczyc wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji.
ale ja nie wiem kompletnie jak dalej liczyć.. mógłbys napisac to co obliczales?