znajdz funkcje odwrotne do funkcji:
a) f(x)= \(\displaystyle{ 2^{x-1}}\)
b) f(x)= \(\displaystyle{ 4^{\frac{1}{x}}\)
c) f(x)= \(\displaystyle{ log^{3}}\)\(\displaystyle{ _{2}}\)(x+1)
wiem, o co chodzi w zadaniu, trzeba wyznaczyc x, tylko nie wiem jak to zrobic gdy x jest w potędze,
funkcje odwrotne
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
funkcje odwrotne
Zlogarytmować obustronnie przy odpowiedniej podstawie.91kamillo pisze:wiem, o co chodzi w zadaniu, trzeba wyznaczyc x, tylko nie wiem jak to zrobic gdy x jest w potędze,
JK
PS. Czy jesteś pewny, że przykład c) jest dobrze zapisany?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcje odwrotne
Już mam to puszczam.
a) \(\displaystyle{ y=0,5\cdot 2^x}\)
\(\displaystyle{ 2^x=2y}\) logarytmuję stronami
\(\displaystyle{ x=log_2(2y)}\)
a) \(\displaystyle{ y=0,5\cdot 2^x}\)
\(\displaystyle{ 2^x=2y}\) logarytmuję stronami
\(\displaystyle{ x=log_2(2y)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 1 raz
funkcje odwrotne
2 powinno być pod trojkaJan Kraszewski pisze:Zlogarytmować obustronnie przy odpowiedniej podstawie.91kamillo pisze:wiem, o co chodzi w zadaniu, trzeba wyznaczyc x, tylko nie wiem jak to zrobic gdy x jest w potędze,
JK
PS. Czy jesteś pewny, że przykład c) jest dobrze zapisany?