Dziedzina funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
yarlan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 mar 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: yarlan »

Witam

Mam problem z wyznaczeniem dziedziny dla dwóch przykładów:

A) f(x)=\(\displaystyle{ \frac{x-1}{\sqrt{x+2}}}\)

B) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x^{2}-4x+4}}\)

Dzięki za ewentualną pomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: Lorek »

A) \(\displaystyle{ x+2>0}\)
B)
\(\displaystyle{ x^2-4x+4\geq 0\\(x-2)^2\geq 0}\)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: ariadna »

a)
\(\displaystyle{ x+2>0}\)
\(\displaystyle{ x>-2}\)
\(\displaystyle{ x\in (-2, )}\)
b)
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4\geq0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}\geq{0}}\)
\(\displaystyle{ x\in{R}}\)
yarlan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 mar 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: yarlan »

Dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ