Znajdź funkcję odwrotną

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
gree99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 07:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Znajdź funkcję odwrotną

Post autor: gree99 »

\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{x} + x}\)

Jak się za to zabrać? Zlogarytmować, spotęgować...?
Wynik to \(\displaystyle{ h(x) = x - \frac{1}{2} \sqrt{4x+1} + \frac{1}{2}}\)
abc666

Znajdź funkcję odwrotną

Post autor: abc666 »

hint:
\(\displaystyle{ x+\sqrt{x}=(\sqrt{x}+\frac{1}{2})^2-\frac{1}{4}}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Znajdź funkcję odwrotną

Post autor: jarek4700 »

Jak robisz funkcję odwrotną to w miejsce \(\displaystyle{ y}\) wstawiasz \(\displaystyle{ x}\) a wmiejce \(\displaystyle{ x}\) wstawiasz \(\displaystyle{ y}\).
ODPOWIEDZ