witam mam wyznaczyc funkcje odwrotne do podanych
PRZYKLAD 1 \(\displaystyle{ 2 - log_{5} x}\)
PRZYKLAD 2 \(\displaystyle{ x^{3} - 3 x^{2} + 3x + 27}\)
i takiej funkcji
\(\displaystyle{ - x^{2} gdy x =0}\)
jak sie do tego zabrac wiem ze trzeba wyliczyc x i pozniej zamienic z x i y ale jak w tych przykladach dobrac sie do x ? prosze o pomoc :/
funkcje odwrotne
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
funkcje odwrotne
Kiedy \(\displaystyle{ y=2-log_{5}x}\) to funkcja odwrotna do niej wygląda tak: \(\displaystyle{ y=5^{(2-x)}}\)
kiedy \(\displaystyle{ y=x^{3}-3x^{2}-3x+27}\) to funkcja do niej odwrotna wyglądałaby tak:
\(\displaystyle{ y=\sqrt[3]{x-28}+1}\) jest tylko jedna uwaga - trzeba odpowiednoi dziedzinę sutalić, żeby było można mówić o funkcji odwrotnej.
kiedy \(\displaystyle{ y=x^{3}-3x^{2}-3x+27}\) to funkcja do niej odwrotna wyglądałaby tak:
\(\displaystyle{ y=\sqrt[3]{x-28}+1}\) jest tylko jedna uwaga - trzeba odpowiednoi dziedzinę sutalić, żeby było można mówić o funkcji odwrotnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 7 paź 2006, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsk Podlaski
- Podziękował: 1 raz
funkcje odwrotne
a mogłabyś to bardziej rozpisac jak wyliczyłas z tego x?
[ Dodano: 7 Listopad 2006, 19:16 ]
jak to wyliczyc mam to na jutro zadane a dalej nie wiem co i jak mzoe ktos to rozpisac i wytlumaczyc zebym umial to zrobic?
[ Dodano: 7 Listopad 2006, 19:16 ]
jak to wyliczyc mam to na jutro zadane a dalej nie wiem co i jak mzoe ktos to rozpisac i wytlumaczyc zebym umial to zrobic?