określ dziedzinę funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
oliwia1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta

określ dziedzinę funkcji

Post autor: oliwia1989 »

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{-(|x-1|-9)}}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2009, o 21:54 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w klamrach [latex][/latex].
Marcin_Garbacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 58 razy

określ dziedzinę funkcji

Post autor: Marcin_Garbacz »

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{-(|x-1|-9)}}\)

Jesli przyklad wyglada tak jak na gorze to:

\(\displaystyle{ -(|x-1|-9) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -|x-1|+9\ge 0}\)
\(\displaystyle{ -|x-1|\ge -9}\)
\(\displaystyle{ |x-1| \le 9}\)

I dalej prosto.
oliwia1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 kwie 2009, o 18:20
Płeć: Kobieta

określ dziedzinę funkcji

Post autor: oliwia1989 »

dzięki wielkie;)
ODPOWIEDZ