sprowadzenie do wspólnego wykładnika
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
czy ktoś mógłby mi rozwiązać tren przykład krok po kroku, żebym na jego bazie nauczyła się rozwiązywać inne?
\(\displaystyle{ log _{4} 6+log _{8} 6=?}\)
a bym zapomniała trzeba ten logarytm sprowadzić do\(\displaystyle{ log _{2}}\) i dodać do siebie
\(\displaystyle{ log _{4} 6+log _{8} 6=?}\)
a bym zapomniała trzeba ten logarytm sprowadzić do\(\displaystyle{ log _{2}}\) i dodać do siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
\(\displaystyle{ log _{4} 6+log _{8} 6= \frac{log _{2} 6}{log _{2} 4} + \frac{log _{2} 6}{log _{2} 8}=\frac{log _{2} 6}{2}} + \frac{log _{2} 6}{3}=...}\)
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 16:13 ]
Wzór na zamianę:
\(\displaystyle{ log _{a} N=\frac{log _{b} N}{log _{b} a}}\)
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 16:13 ]
Wzór na zamianę:
\(\displaystyle{ log _{a} N=\frac{log _{b} N}{log _{b} a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
no ok znam wzór ale przy końcu się miotam więc mógłbyś go dokończyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
\(\displaystyle{ log _{4} 6+log _{8} 6= \frac{log _{2} 6}{log _{2} 4} + \frac{log _{2} 6}{log _{2} 8}=\frac{log _{2} 6}{2}} + \frac{log _{2} 6}{3}=\frac{3log _{2} 6}{6}} + \frac{2log _{2} 6}{6}=\frac{5log _{2} 6}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 17:32 przez anna_, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
bo tak to jest łatwo ale pozbywając się mianownika... \(\displaystyle{ \frac{log _{2}6 }{2} + \frac{log _{2}6 }{3} =log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2} } +log _{2} 6 ^{ \frac{1}{3} }}\) i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
Jak chcesz się pozbyć mianownika to zrób to teraz:
\(\displaystyle{ \frac{5log _{2} 6}{6}}= \frac{5}{6}log _{2} 6}= log _{2} 6^ \frac{5}{6} }}\)
Tylko po co? Poprzednia postać jest według mnie prostsza.
\(\displaystyle{ \frac{5log _{2} 6}{6}}= \frac{5}{6}log _{2} 6}= log _{2} 6^ \frac{5}{6} }}\)
Tylko po co? Poprzednia postać jest według mnie prostsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
A jak się uparłaś na to Twoje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \frac{log _{2}6 }{2} + \frac{log _{2}6 }{3} =log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2} } +log _{2} 6 ^{ \frac{1}{3} }=log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2} } 6 ^{ \frac{1}{3} }=log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}}=...}\)
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 17:06 ]
Wyjdzie to samo, ale w moim sposobie jest łatwiej i krócej
\(\displaystyle{ \frac{log _{2}6 }{2} + \frac{log _{2}6 }{3} =log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2} } +log _{2} 6 ^{ \frac{1}{3} }=log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2} } 6 ^{ \frac{1}{3} }=log _{2} 6 ^{ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}}=...}\)
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 17:06 ]
Wyjdzie to samo, ale w moim sposobie jest łatwiej i krócej
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
ok widzę, a czy nie powinno się jakoś usunąć potęgi stojącej koło 6?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
próbuje liczyć po twojemu i nie rozumiem czegoś skąd wzięłaś taką postać \(\displaystyle{ \frac{5log _{2}6 }{6}}\) ????
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 17:28 ]
tak dla sprostowania jestem samoukiem jeśli chodzi o logarytmy i mam troche zaległości jak widac....
[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 17:28 ]
tak dla sprostowania jestem samoukiem jeśli chodzi o logarytmy i mam troche zaległości jak widac....
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
czyli jak zapisywałam \(\displaystyle{ \frac{1}{2} log _{2} 6+ \frac{1}{3}log _{2}6}\) to to był zły zapis? bo wtedy by mi wyszło coś takiego \(\displaystyle{ \frac{5}{6} log _{2}6 = log _{2}6 ^{ \frac{5}{6} }}\) i to jest zły zapis czy dobry?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 sty 2009, o 15:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulechów
- Podziękował: 5 razy
sprowadzenie do wspólnego wykładnika
ach no tak bo ty poprostu pod jedna kreska ułamkową zapisałaś heh i to mnie zmyliło hehe mam braki w ułamkach ciekawe jak maturę napisze.... haha