Funkcja wykladnicza

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kikz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 21 kwie 2007, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja wykladnicza

Post autor: Kikz »

Znajdz \(\displaystyle{ x}\) dla ktorych:
\(\displaystyle{ 6(x+3)^{2x}+2(x+3)^{x}-72=0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcja wykladnicza

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ (x+3)^x=t}\) (ale to zadanie coś mi przypomina, czyżby konkursowe ?)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Funkcja wykladnicza

Post autor: Gacuteek »

podstaw zamiast :\(\displaystyle{ (x+3) ^{x} =t}\)
wtedy z delty można skorzystać wyznaczając pierwiastki
\(\displaystyle{ 6t ^{2} +2t-72=0}\)
ODPOWIEDZ