Cześć mam takie zadanie:
Wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji która każdej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) \(\displaystyle{ (m R)}\) przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right| = m}\)
Funkcja wykładnicza
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Funkcja wykładnicza
rysujesz funkcję:
\(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right|}\) w ukladzie wspolzednych,
nastepnie rysujesz skrajne polozenia funcji stalej\(\displaystyle{ f(x)=m}\)
patrzysz w jakich przedzialach "x" funkcja stala przecina wykres funcjii w ilu miejscach\(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right|}\)
ilosci przeciecia sie tej funkcji z fukcja stala daja ilosc rozwiazan
majac te dane latwo narysowac wykres wykres funkcji \(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right| = m}\)
\(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right|}\) w ukladzie wspolzednych,
nastepnie rysujesz skrajne polozenia funcji stalej\(\displaystyle{ f(x)=m}\)
patrzysz w jakich przedzialach "x" funkcja stala przecina wykres funcjii w ilu miejscach\(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right|}\)
ilosci przeciecia sie tej funkcji z fukcja stala daja ilosc rozwiazan
majac te dane latwo narysowac wykres wykres funkcji \(\displaystyle{ \left|2^{x-2} - 1 \right| = m}\)