Dziedzina

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Matiasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giermki
Podziękował: 17 razy

Dziedzina

Post autor: Matiasek »

Pfff.. mam wyznaczyć dziedzinę tej strasznie długiej funkcji

\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{(x-log _{ \sqrt{3} } 2) (x- \frac{1}{log _{2} \sqrt{3}}) (x-1) } }}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dziedzina

Post autor: soku11 »


\(\displaystyle{ \log_{\sqrt{3}}2=
\frac{ \log_{2} 2 }{\log_{2} \sqrt{3}}=
\frac{1}{\log_{2}\sqrt{3}}\\
f(x)=\sqrt{\left(x-\frac{1}{\log_{2}\sqrt{3}}\right)^2(x-1)}=
ft|x-\frac{1}{\log_{2}\sqrt{3}}\right|\sqrt{x-1}\\
D_f:\; x\ge 1}\)


Pozdrawiam
ODPOWIEDZ