niemogę zrobic dwóch zadań które nauczycielka nam zadała na poniedziałek
1.\(\displaystyle{ 3^{ \frac{3}{log_{\sqrt{6} }3 }-log_{3}2 * log_{2}\sqrt{6} }}\)
2. \(\displaystyle{ log_{3}20=a}\)i \(\displaystyle{ log_{3}15=b,}\)oblicz \(\displaystyle{ log_{2}360}\)
problem z zadaniem domowym z logarytmów
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
problem z zadaniem domowym z logarytmów
1.
\(\displaystyle{ 3^{ \frac{3}{log_{\sqrt{6} }3 }-log_{3}2 * log_{2}\sqrt{6} }=3^{3log_3\sqrt6- \frac{log_2 \sqrt6}{log_2 3}}= \frac{3^{log_3(\sqrt6)^3}}{3^{log_3 \sqrt6}}= \frac{(\sqrt6)^3}{\sqrt6}=6}\)
\(\displaystyle{ 3^{ \frac{3}{log_{\sqrt{6} }3 }-log_{3}2 * log_{2}\sqrt{6} }=3^{3log_3\sqrt6- \frac{log_2 \sqrt6}{log_2 3}}= \frac{3^{log_3(\sqrt6)^3}}{3^{log_3 \sqrt6}}= \frac{(\sqrt6)^3}{\sqrt6}=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
problem z zadaniem domowym z logarytmów
2. Zacznę :
\(\displaystyle{ log_3(4 5)=2log_3 2 + log_3 5=a}\)
\(\displaystyle{ log_3(3 5)=1+log_3 5=b}\)
Z obu możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ log_3 2}\) oraz \(\displaystyle{ log_3 5}\) (w zależności od a i b)
Potem rozpisujesz \(\displaystyle{ log_2 360 = \frac{log_3 360}{log_3 2}=...}\) (tak aby zobaczyć w nim tylko dane).
\(\displaystyle{ log_3(4 5)=2log_3 2 + log_3 5=a}\)
\(\displaystyle{ log_3(3 5)=1+log_3 5=b}\)
Z obu możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ log_3 2}\) oraz \(\displaystyle{ log_3 5}\) (w zależności od a i b)
Potem rozpisujesz \(\displaystyle{ log_2 360 = \frac{log_3 360}{log_3 2}=...}\) (tak aby zobaczyć w nim tylko dane).