Z logarytmow rozumiem i umiem rozwiazywac wiekszosc zadan. Niestety moja bolaczka jest zamiana podstaw i kompletnie tego nie rozumiem. Przez co zadania tego typu kompletnie mi nie leza... Prosze o pomoc i wytlumaczenie. Z gory dziekuje.
Zadanie 1
Rozstrzygnij, ktore z liczb a = \(\displaystyle{ log _{4} \sqrt{5} log _{25}8}\),
b=\(\displaystyle{ log2 log 50 + log ^{2}5}\), c = \(\displaystyle{ (log _{3}36)^{2} - log _{3}16 log _{3}18}\) sa liczbami calkowitymi.
Zadanie 2
Oblicz \(\displaystyle{ log _{abc}p}\) wiedzac, ze \(\displaystyle{ log _{a}p=2, log _{b}p=3, log _{c}p=6}\)
Jak mi to ktos wytlumaczy to zalapie i robiac inne zadania utrwale sobie, bo jak narazie to nie wiem jak sie za to zabrac
Pare zadan z funkcji logarytmicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pare zadan z funkcji logarytmicznej
2.
\(\displaystyle{ log_{abc}p=\frac{log_a p}{log_a{abc}}=\frac{log_a p}{log_a a+log_a b+log_a c}}\)
A z danych : \(\displaystyle{ log_b p=3=\frac{log_a p}{log_a b}}\) z tego masz \(\displaystyle{ log_a b}\) i możesz wstawiać do powyższego.
Dalej podobnie.
\(\displaystyle{ log_{abc}p=\frac{log_a p}{log_a{abc}}=\frac{log_a p}{log_a a+log_a b+log_a c}}\)
A z danych : \(\displaystyle{ log_b p=3=\frac{log_a p}{log_a b}}\) z tego masz \(\displaystyle{ log_a b}\) i możesz wstawiać do powyższego.
Dalej podobnie.