Mam problem bo nie byłem ostatnio na lekcji z dwoma równaniami wykładniczymi. Bardzo bym prosił o napisanie mi jak mam zrobić te dwa przykłady lub o rozwiązanie ich
Polecenie - rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3 ^{x} }{5} = 2 ^{x+3}}\)
\(\displaystyle{ 3 ^{x} = 2 ^{x-1} 5 ^{x}}\)
Z góry dziękuje
Równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie wykładnicze
1.
\(\displaystyle{ 3^x=5 8 2^x|:2^x}\)
\(\displaystyle{ \left(1,5\right)^x=40}\) logarytmujesz stronami
\(\displaystyle{ x=log_{1,5}40}\)
2. Podobnie.
\(\displaystyle{ 3^x=5 8 2^x|:2^x}\)
\(\displaystyle{ \left(1,5\right)^x=40}\) logarytmujesz stronami
\(\displaystyle{ x=log_{1,5}40}\)
2. Podobnie.