uzasadnić
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
uzasadnić
tutaj rozwiązanie
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=48523#194773
\(\displaystyle{ L=2^{log_{3}5} = 5^{log_{5}2 {log_{3}5}} = 5^{\frac{log_{3}2}{log_3{5}} {log_{3}5}} = 5^{log_{3}2}=P}\)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=48523#194773
\(\displaystyle{ L=2^{log_{3}5} = 5^{log_{5}2 {log_{3}5}} = 5^{\frac{log_{3}2}{log_3{5}} {log_{3}5}} = 5^{log_{3}2}=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 386
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z fotela
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 3 razy
uzasadnić
Wiem, że to już było na forum. Widziałem to. Ale nie wiem skąd to się bierze.
Dokładnie chodzi mi o to przejście - \(\displaystyle{ 2^{\log_{3}5}=5^{\log_{5}2*\log_{3}5}}\)
Dokładnie chodzi mi o to przejście - \(\displaystyle{ 2^{\log_{3}5}=5^{\log_{5}2*\log_{3}5}}\)