rozwiąż nierównosc
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rozwiąż nierównosc
To jest równanie:
\(\displaystyle{ 8^{x-1}=2^{x+1}*3^{x+1}:3}\)
\(\displaystyle{ 2^{3x-3}=2^{x+1}*3^{x}}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x-4}=3^{x}}\)
\(\displaystyle{ 4^{x}*\frac{1}{16}=3^{x}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{4}{3})^{x}=16}\)
\(\displaystyle{ x=log_{\frac{4}{3}}16}\)
\(\displaystyle{ 8^{x-1}=2^{x+1}*3^{x+1}:3}\)
\(\displaystyle{ 2^{3x-3}=2^{x+1}*3^{x}}\)
\(\displaystyle{ 2^{2x-4}=3^{x}}\)
\(\displaystyle{ 4^{x}*\frac{1}{16}=3^{x}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{4}{3})^{x}=16}\)
\(\displaystyle{ x=log_{\frac{4}{3}}16}\)