Układzik (rosnące podstawy)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Układzik (rosnące podstawy)
Niech
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7^a= 8 \\ 8^b= 9 \\ 9^c=10 \\ 10^d=11. \end{cases} }\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ abcd.}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7^a= 8 \\ 8^b= 9 \\ 9^c=10 \\ 10^d=11. \end{cases} }\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ abcd.}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2022, o 22:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Układzik (rosnące podstawy)
Nie mów mi, że wystarczyło tylko czterokrotnie zlogarytmować i pomnożyć.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Układzik (rosnące podstawy)
Można było tylko raz zlogarytmować (albo wręcz skorzystać z definicji)
\begin{split}
11 & =10^d \\
& =(9^{c})^d \\
& =((8^b)^{c})^d \\
& =(((7^a)^b)^{c})^d\\
&=7^{abcd}.
\end{split}
Ale cztery razy też można.11 & =10^d \\
& =(9^{c})^d \\
& =((8^b)^{c})^d \\
& =(((7^a)^b)^{c})^d\\
&=7^{abcd}.
\end{split}
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Układzik (rosnące podstawy)
Tak, wystarczyło skorzystać ze znanego wzoru \(\displaystyle{ \log_ab\cdot\log_bc=\log_ac.}\)Niepokonana pisze: ↑12 cze 2022, o 17:03 Nie mów mi, że wystarczyło tylko czterokrotnie zlogarytmować i pomnożyć.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Układzik (rosnące podstawy)
Ty się nie przyznawaj, że policzyłeś to mniej sprytnie niż Janusz XD
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy