Witam, mam problem z tymi 3 przykładami:
Oblicz.
a)\(\displaystyle{ [(8^{\frac{1}{3}})^{-2}\cdot(\frac{1}{4})^{\frac{1}{2}}]^{-\frac{1}{3}}}\)
b)\(\displaystyle{ 7^{1+2log_74}}\)
c)\(\displaystyle{ log_6\sqrt{10}\cdot log36}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
3 przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
3 przykłady
b)
\(\displaystyle{ 7^{1+2log_74} =
7^{log_7 7 + log_7 16} =
7^{log_7 (16\cdot 7)} =16\cdot 7}\)
c)
\(\displaystyle{ log_6\sqrt{10}\cdot log36\\
log36=\frac{log_6 36}{log_6 10}=\frac{2}{log_6 10} \\
log_6\sqrt{10}\cdot log36=
\frac{1}{2} log_6 10\cdot \frac{2}{log_6 10}=1}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ 7^{1+2log_74} =
7^{log_7 7 + log_7 16} =
7^{log_7 (16\cdot 7)} =16\cdot 7}\)
c)
\(\displaystyle{ log_6\sqrt{10}\cdot log36\\
log36=\frac{log_6 36}{log_6 10}=\frac{2}{log_6 10} \\
log_6\sqrt{10}\cdot log36=
\frac{1}{2} log_6 10\cdot \frac{2}{log_6 10}=1}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 21 paź 2007, o 14:25 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.