Dowód nierówności

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Dowód nierówności

Post autor: wojciechfil20 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, ..., x_{n} }\) są dodadnimi liczbami rzeczywistymi oraz \(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2} \cdot ... \cdot x_{n} = \pi }\), to
\(\displaystyle{ (\log_ \pi x_{1} )^2+(\log_ \pi x_{2} )^2+...+(\log_ \pi x_{n} )^2 \ge \frac{1}{n} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Dowód nierówności

Post autor: Janusz Tracz »

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9Bci_mi%C4%99dzy_%C5%9Brednimi
powinno dać odpowiedź. Sprawdzałeś?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowód nierówności

Post autor: a4karo »

Tyle, że `\log_\pi x_i` wcale nie muszą być dodatnie.

Nierówność Cauchy'ego sie kłania
wojciechfil20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 27 lis 2021, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

Re: Dowód nierówności

Post autor: wojciechfil20 »

Nawet o tym nie pomyślałem, bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Dowód nierówności

Post autor: Janusz Tracz »

@a4karo ok w linku jest faktycznie napisane, że zmienne mają być nieujemne ale chyba łatwo widać, że jeśli zachodzi
\(\displaystyle{ \sqrt[]{\frac {a_{1}^2+a_{2}^2+\dots +a_{n}^2}{n}} \ge \frac {a_{1}+a_{2}+\dots +a_{n}}{n}}\)
dla nieujemnych \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_n}\) to dla ujemnych zajdzie tym bardziej.

PS AM-KM dowodzi (można nie trzeba) się za pomocą C-S więc na jedno wychodzi.

PPS chyba, że to była uwaga do autora aby uważał na założenia...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowód nierówności

Post autor: a4karo »

Ale jeżeli powołujesz się na nierówności dla średnich, to trzeba to uzasadnić (chyba widać, że tym bardziej to dośc słąbe uzasadnienie :))
ODPOWIEDZ