Piętrowiec
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11581
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 749 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 248 razy
Re: Piętrowiec
\(\displaystyle{
3^{5^x} = 5^{3^x}\\
\log 3^{5^x} = \log 5^{3^x}\\
5^x \log 3 = 3^x \log 5\\
\frac{5^x}{3^x} = \frac{\log 5}{\log 3}\\
\left(\frac{5}{3}\right) ^x = \log_3 5\\
x = \log_\frac{5}{3} \left(\log_3 5\right)
}\)
3^{5^x} = 5^{3^x}\\
\log 3^{5^x} = \log 5^{3^x}\\
5^x \log 3 = 3^x \log 5\\
\frac{5^x}{3^x} = \frac{\log 5}{\log 3}\\
\left(\frac{5}{3}\right) ^x = \log_3 5\\
x = \log_\frac{5}{3} \left(\log_3 5\right)
}\)