Ułamek i logarytm
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Ułamek i logarytm
Obliczyć \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b} }\), jeśli \(\displaystyle{ 3^a=5^b=225}\).
Ostatnio zmieniony 17 gru 2021, o 01:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ułamek i logarytm
Ładniutkie
\(\displaystyle{ 5^{b-2}=3^2}\)
i
\(\displaystyle{ 3^{a-2}=5^2}\)
bo \(\displaystyle{ 225=3^25^2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 3^{a-2}=5^2=5^{{(b-2)}\frac{2}{b-2}}=3^{\frac{4}{b-2}}}\)
A stąd \(\displaystyle{ (a-2)(b-2)=4}\), co jest równoważne \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b}=2}\)
\(\displaystyle{ 5^{b-2}=3^2}\)
i
\(\displaystyle{ 3^{a-2}=5^2}\)
bo \(\displaystyle{ 225=3^25^2}\)
Zatem
\(\displaystyle{ 3^{a-2}=5^2=5^{{(b-2)}\frac{2}{b-2}}=3^{\frac{4}{b-2}}}\)
A stąd \(\displaystyle{ (a-2)(b-2)=4}\), co jest równoważne \(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b}=2}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Ułamek i logarytm
Albo:
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b} = \frac{1}{\frac{1}{a} + \frac{1}{b}} = \frac{1}{\log_{225} 3 + \log_{225} 5} = \frac{1}{\log_{225} 15} = \frac{1}{\frac{1}{2}} = 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+b} = \frac{1}{\frac{1}{a} + \frac{1}{b}} = \frac{1}{\log_{225} 3 + \log_{225} 5} = \frac{1}{\log_{225} 15} = \frac{1}{\frac{1}{2}} = 2}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Ułamek i logarytm
Obdarte z uroku* wygląda pięknie.
JK
* urok – według dawnych wierzeń: czar, zaklęcie, siła magiczna, mogąca szkodzić, niekorzystnie wpływać na czyjeś losy
JK
* urok – według dawnych wierzeń: czar, zaklęcie, siła magiczna, mogąca szkodzić, niekorzystnie wpływać na czyjeś losy
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ułamek i logarytm
Manipulant z CiebieJan Kraszewski pisze: ↑17 gru 2021, o 11:42 Obdarte z uroku* wygląda pięknie.
JK
* urok – według dawnych wierzeń: czar, zaklęcie, siła magiczna, mogąca szkodzić, niekorzystnie wpływać na czyjeś losy
Pierwsze znaczenie tego słowa wg SJP "to, co wywiera przyjemne, estetyczne wrażenie; wdzięk, czar, powab, piękno"