Zastosowanie logarytmów

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Zastosowanie logarytmów

Post autor: Karolinaa0 »

Gdy kierowca jechał samochodem osobowym z prędkością \(\displaystyle{ 60 km/h}\), to poziom natężenia hałasu (we wnętrzu samochodu) wynosił \(\displaystyle{ 65 dB}\). Po wjeździe na autostradę kierowca zwiększył prędkość do \(\displaystyle{ 130km/h}\) i wówczas poziom natężenia hałasu podniósł się do \(\displaystyle{ 72dB}\). Oblicz ile razy głośniej zrobiło się w samochodzie.

Wiem jak należałoby rozwiązać to zadanie. Chciałam tylko zadać jedno pytanie.

To wzór na poziom natężenia dźwięku:
\(\displaystyle{ L=\log \frac{I}{ I_{0} } }\)

Dlaczego nie możemy obliczyć ilorazu \(\displaystyle{ \frac{72}{65}}\), tylko szukamy \(\displaystyle{ \frac{I_{2}}{I_{1}} }\) ? Nie rozumiem dlaczego wychodzą inne wyniki.

Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2021, o 12:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie zakładaj wszystkich swoich tematów w "Przekształceniach algebraicznych"...
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Zastosowanie logarytmów

Post autor: Dilectus »

Zapewne dlatego, że we wzorze na natężenie dźwięku \(\displaystyle{ I _{0} }\) jest progową wartością natężenia, które może być słyszalne i wynosi \(\displaystyle{ 10^{-12} \ \frac{W}{m^2} }\)

:)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Zastosowanie logarytmów

Post autor: kruszewski »

Podpowiedź do pytania ogólnego o powody:
str. 3 i dalsze (ewentualnie)


Dodano po 1 godzinie 36 minutach 27 sekundach:
I ten adres:

Kod: Zaznacz cały

http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/3/5/13
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Zastosowanie logarytmów

Post autor: Karolinaa0 »

Bardzo dziękuję:)
ODPOWIEDZ