Witajcie, czy możecie pomóc przekształcić wzór tak aby mieć \(\displaystyle{ T_{BAL} }\) ??
\(\displaystyle{ D_{BAL}=\rho\cdot L\cdot B\cdot T_{BAL}\left( \delta+0,1\cdot \ln \frac{T_{BAL}}{T}\right) }\)
doszedłem do tego momentu:
\(\displaystyle{ \frac{ D_{BAL} }{\rho\cdot L\cdot B}- T_{BAL}\cdot \delta=0,1\cdot T_{BAL} (\ln T_{BAL}-\ln T) }\)
wydaje się trudne
Dodano po 1 dniu 16 godzinach 31 minutach 46 sekundach:
Witajcie,
zamieniłem literki co by za dużo roboty nie było
czy teraz ktos wie jak wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\)?
\(\displaystyle{ a=b\cdot c\cdot d\cdot x(h+0,1\cdot \ln \frac{x}{y}) }\)
przekształcenie wzoru logarytm naturalny
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
przekształcenie wzoru logarytm naturalny
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, o 17:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.