Suma odwrotności logarytmów (łatwe)

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Suma odwrotności logarytmów (łatwe)

Post autor: Niepokonana »

Dzień dobry

Proszę o pomoc z prostym zadaniem, bo nie wiem, czy dobrze myślę, trzeba po prostu uprościć wyrażenie.
Czy jak mam \(\displaystyle{ \log_{x^{n}} y}\) to mogę zapisać, że jest to równe \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \log_{x} y}\) (gdzie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są dodatnie, a \(\displaystyle{ x}\) różne od jedynki, \(\displaystyle{ n}\) rzeczywiste)? Jeżeli tak, to kiedy?

Moja wersja rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\log _{3} \pi } + \frac{1}{\log_{9} \pi } + \frac{1}{\log _{27} \pi }\right) \cdot \log_{81} \ \sqrt{\pi } =}\)
\(\displaystyle{ =\left( \frac{1}{\log _{3} \pi} + \frac{2}{\log _{3} \pi } + \frac{3}{\log _{3} \pi } \right) \cdot \frac{1}{8} \log _{3} \pi=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{6}{\log _{3} \pi}\cdot \frac{1}{8} \log _{3} \pi = \frac{3}{4} }\)

Dobrze?
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2021, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Suma odwrotności logarytmów (łatwe)

Post autor: Janusz Tracz »

Niepokonana pisze: 25 kwie 2021, o 21:55 Czy jak mam \(\displaystyle{ \log_{x^{n}} y}\) to mogę zapisać, że jest to równe \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \log_{x} y}\) (gdzie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) są dodatnie, a \(\displaystyle{ x}\) różne od jedynki, \(\displaystyle{ n}\) rzeczywiste)
Tak.

Co do zadania zamiast tego wzoru mogłaś zastosować \(\displaystyle{ \frac{1}{\log _ab} =\log_b a}\) do tych ułamków. Tak czy inaczej idea słuszna więc jak w rachunkach nie ma błędu to jest ok.
ODPOWIEDZ