Rozwiąż nierówność

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Natisza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 31 mar 2021, o 23:15
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Rozwiąż nierówność

Post autor: Natisza »

Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \log _{ \frac{1}{2} } (\sin \frac{x}{p}+\sin ^{2} \frac{x}{p}+\sin ^{3} \frac{x}{p}+...)>0 }\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest prawdopodobieństwem wyrzucenia co najmniej dwa razy reszki w trzech rzutach symetryczną monetą.
Proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2021, o 12:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozwiąż nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

Zacznij od policzenia \(\displaystyle{ p}\). Potem podstaw \(\displaystyle{ p}\) i policz sumę szeregu geometrycznego w nawiasie.

JK
ODPOWIEDZ