Wykres funkcji.

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Wykres funkcji.

Post autor: balech »

Wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-\left( \frac{1}{4}\right) ^{2-x}}\). Szkicuję \(\displaystyle{ f(x)=\left( \frac{1}{4}\right)^{-x}}\) a następnie przesuwam o dwie jednostki w lewo. I tu problem - według odpowiedzi mam przesunąć w prawo. Dlaczego?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2021, o 18:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wykres funkcji.

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak przesuniesz w lewo, to dostaniesz \(\displaystyle{ g(x)=f(x+2)=\left( \frac{1}{4}\right)^{-(x+2)}=\left( \frac{1}{4}\right)^{-x-2}}\), czyli nie to, co chciałeś.

JK
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Re: Wykres funkcji.

Post autor: balech »

Racja, dziękuję.
Czy mogę zawsze zmieniać podstawę potęgi i zmienić znak w wykładniku? Tutaj by mi pasowało.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Wykres funkcji.

Post autor: piasek101 »

Możesz - oczywiście poprawnie.

A ogólnie do takich zadań - to po wykonaniu poszczególnych kroków możesz sprawdzić czy otrzymany wykres jest taki jak wyjściowej, np. podstawiając jakieś (nieraz dla zauważenia błędnego rozwiązania wystarczy jeden) argumenty.
ODPOWIEDZ