Funkcja odwrotna (błąd)

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Iroczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2021, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Funkcja odwrotna (błąd)

Post autor: Iroczny »

Dzień dobry,
Ostatnio na egzaminie miałem zadanie i nie mogę znaleźć błędu.
Czy mógłbym poprosić o sprawdzenie i wytłumaczenie mojej pomyłki.
\(\displaystyle{ y=2^{x+5}-7\\
y+7=2^{x+5}\\
\log_2(y+7)=x+5\\
\log_2(y+7)-5=x\\
\log_2(x+7)-5=y}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2021, o 20:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Funkcja odwrotna (błąd)

Post autor: Jan Kraszewski »

Może zabrakło wyznaczenia dziedziny i przeciwdziedziny? Bo rachunki są OK.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Funkcja odwrotna (błąd)

Post autor: a4karo »

Mnie zawsze śmieszy ta ostatnia linijka, czyli zamiana `x` z `y`. Po co to sie robi? Czy wartość funkcji nie może być oznaczona `x` a jej argumenty `y`?
ODPOWIEDZ